Zoom al tercer sector a Catalunya

Transitant des de perspectives teòriques a les experiències pràctiques.

Tots tenim el mateix valor.

En el post anterior, entre explicacions i reflexions, va emergir una promesa: fer zoom sobre iniciatives com els Banc del Temps, el seu impacte social i quins camins hem de recórrer per a integrar-nos a aquesta o per a emprendre altres formes de cooperació social. Aquesta idea va sorgir quan vaig tenir el plaer d’assistir a una xarrada que era dirigida per la coordinadora del Banc del Temps de Lleida, Anna Krutter.

En escriure aquest post, no obstant això, em sorgeixen altres sensacions i inquietuds, vinculades amb la rebotiga de les activitats sociocomunitàries que realitza una entitat qualsevol del Tercer Sector, que espero poder explicar. No vull fer un resum del que va ser la xarrada, sinó anar més enllà de l’associació en si.

Em refereixo a allò que reposa darrere de les coses, això que necessitem, que intuïm o coneixem, que no necessita de grans cites referents…em refereixo a l’altruisme i l’empatia social, dimensions necessàries per al Treball Social. Em queda clar, a més, que embolicar-nos amb aquestes dues dimensionis -altruisme i empatia social- significa despullar-nos de les «propietats» de l’individualisme, de les autocomplaences del jo narcís i distanciar-nos del flaix dels protagonismes novel·lats.

Com podem aportar per a transformar les coses del món? On prendre un alè d’inspiració i fer-ho? I quant ens transforma activar-nos per al bé social col·lectiu?

Algunes idees inspiradores (i sorprenents) les vaig trobar llegint i rellegint el post de l’Alba Pirla: «Què es cou dins d’un Iglú? Treball Social a foc lent»[1] com, per exemple, tenir el convenciment que el Treball Social implica la restauració del projecte de vida dels marginats, estigmatitzats i exclosos, i implica contribuir a generar una altra identitat social, una en la qual estigui clarament inscrit el dret de pertinència al món. No a Espanya o Catalunya exclusivament, sinó al Món. Tothom tenim aquest dret i aquest hauria de traduir-se en garanties per a la sostenibilitat de la vida. «Això és l’Amor dur i l’ètica del Treball social» (Pirla, 2020).

      Aquesta visual eixamplada de Pirla em va provocar un gir d’idees sobre els Banc del Temps, ho confesso. Així que comencem per respondre’ns: Què són els Banc del Temps?

      Encara que, en principi, ens trobem amb explicacions o paraules extretes del diccionari mercantilista d’una entitat bancària, no ens deixem condicionar per això. Són xarxes comunitàries per a l’intercanvi de serveis i coneixements. Els serveis i coneixements compartits entre usuaris i veïns es basen en la gratuïtat d’accés als talents de cada qui i a donar el que tenim (no el que especialment ens sobra). La «moneda de canvi» (tot i que no m’agrada dir-ho així) és el temps: «Cada persona té un compte amb un salari d’hores que creix quan ofereix serveis i minva quan els rep.» (OCU, 2020).

      Una puntualització clau: el banc del temps implica un canvi en el paradigma de les nostres maneres de relacionar-nos amb el nostre entorn social i, el més interessant, una innovació en la nostra manera de consumir: consumeixo el que necessito i dono a uns altres el que necessiten. És una alternativa econòmica social en la qual s’intercanvien habilitats entre membres comptabilitzant només el temps de servei prestat i rebut (bdtonline.org).

      Des d’una anàlisi més crítica podríem pensar que un banc del temps és una forma contemporània milènials de mercadejar el temps, de portar les relacions socioeconòmiques cap al territori d’una altra mena de plusvàlua. En aquest post preferiré quedar-me amb el significat altruista i l’empatia social que tinc la convicció s’expressa i es desenvolupa en compartir coneixements, serveis i experiències amb sentit d’equitat i sense cap discriminació.

      Què passa en els Bancs del Temps si algun membre no té una habilitat o coneixement que li permeti gaudir de la cooperació d’uns altres? Existeixen fons solidaris en el qual totes les persones aporten per a aquests casos específics. Podem participar d’un Banc del Temps a Catalunya? Definitivament sí!

      Com s’observa en els mapes, Espanya i Portugal lideren aquesta iniciativa a Europa. A Amèrica es localitzen diversos Bancs del Temps, des de Mèxic fins a l’Argentina.

Font: bdtonline.org (2021).
Font: bdtonline.org (2021).

      D’altra banda, es compten entre bancs del temps uns que són municipals, comunitaris i altres en línia. Els principis de justícia i igualtat i la dinàmica de cooperació són similars. A més, s’han consolidat eines per a la cooperació en els Bancs de Temps, com: wikis bdt, estafi over flow, mapa bdt, entre altres. Podem sumar-nos a alguna iniciativa d’aquesta xarxa de Bancs del Temps amb senzills passos d’inscripció, també podem fer-nos socis, proposar activitats i difondre el missatge social dels Bancs de Temps.

      Fem zoom: A Lleida existeix un Banc del Temps, situat en l’Antic convent de Santa Clara. Carrer Lluís Besa 5-7, i el seu allotjament web és http://bancdetemps.org/

Font: bdtonline.org (2021).

      Entre les seves activitats de cooperació compten: atenció a les persones, cuidar animals, informàtica, tasques domèstiques, tasques administratives, educació, entreteniment, esports. És tan fàcil ser usuari del Banc del Temps de Lleida com aprendre a compartir sabers i serveis, fins i tot sense necessitar una retribució de temps o compensació amb un altre servei. Aquesta és la clau d’aquesta manera d’intercanvi i és quan, en el meu parer, es revela l’altruisme perquè qualsevol competència i/o coneixement pot ser compartit amb la garantia d’una retribució de valor: la transformació del nostre entorn social mitjançant el cessament de qualsevol expressió de precarització. Podem contribuir amb el canvi social i alhora transformar-nos…

      Per a finalitzar aquest post: una evocació i una promesa.

      La primera, en algunes lectures sobre Darwin i el que posteriorment es va denominar com a darwinisme social, recordo d’aquesta situació en la qual aquest autor va haver de cedir davant les limitacions de la seva tesi de supervivència del més apte perquè va descobrir que existeixen moments en els quals sobreviu el més feble, per alguna cosa que per a ell era inexplicable i que va decidir dir altruisme. Això ocorre, per exemple, quan la mare dóna la seva vida (més apta) per la de la seva cria (menys apta). Aquesta translació de forces, des del més apte al més feble, és un compromís ineludible del Treball Social.

En segon lloc, la promesa d’idear en el pròxim post noves activitats per al Banc del Temps de Lleida que estiguin dirigides a desenvolupar l’empatia social i l’altruisme entre extutelats i la comunitat, que es tradueixin en un exercici intercultural proactiu que generi altres canals per a la inclusió i el dret a la pertinència.

REFERÈNCIES

Banc de Temps de Lleida. (2021). Llista d’exemples de serveis per compartir. bancdetemps.org. Recuperat de http://www.bancdetemps.org/

Bdtonline. (2021) Què són els Bancs de Temps? bdtonline.org. Recuperat de http://www.bdtonline.org/?_ga=2.127306189.1760029562.1617121648-631064858.1617121648

OCU. (1 de setembre de 2020). Bancs de temps: quan la riquesa no depèn dels diners. Ocu.org. Recuperat de https://www.ocu.org/consumo-familia/compras-online/noticias/los-bancos-tiempo

Pirla, A. (7 de novembre de 2020) Que es cou dins d’un Iglú? treball social a foc lent. agorats.com. Recuperat de http://agorats.com/que-se-cuece-dentro-de-un-iglu-trabajo-social-a-fuego-lento/


[1] Àgora de treball social de Lleida (07 de novembre de 2020). Disponible: http://agorats.com/que-se-cuece-dentro-de-un-iglu-trabajo-social-a-fuego-lento/

Publicado por albadp6

Graduada en treball social. Universitat de Lleida.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Empieza ahora
A <span>%d</span> blogueros les gusta esto: